marți, martie 9

Superstiţii de măcinici

Ziua de 9 martie (echinocţiul de primăvară după calendarul iulian) este considerată, în calendarul tradiţional românesc, drept hotar între iarnă şi primăvară. Ea este cunoscută mai ales sub denumirea ei din calendarul popular, Măcinicii. Se consideră că în 9 martie iau sfârşit zilele aprige ale Dochiei şi încep zilele mai călduroase şi blânde ale Moşilor. În această zi s-au suprapus, însă, două sărbători: una de înnoire sezonieră a timpului  -  Anul Nou agrar -  când Dochia (anul vechi) moare, prefăcându-se în stană de piatră, şi prima zi a Moşilor, jertfiţi prin ardere pe rug pentru credinţa lor creştină neclintită. Aceasta din urmă sărbătoare din calendarul popular se suprapune peste cea din calendarul ortodox care îi cinsteşte pe cei 40 de Sfinţi Mucenici din cetatea Sevastiei, torturaţi cumplit şi ucişi în chinuri groaznice pentru refuzul de a se fi lepădat de dreapta lor credinţă în Hristos. De altfel, ziua de 9 martie este o sărbătoare de pomenire a morţilor, când se împart măcinicii, dar şi fructe, nuci şi alune.
* Copţi sau fierţi
Măcinicii, ca aliment ritual mâncat sacramental în ziua de 9 martie şi împărţiţi spre pomenirea morţilor, apar în toate zonele etnografice ale României. Măcinicii (numiţi şi Sfinţi, Bradoşi, brânduşi, Moşi de  primăvară) sunt prin excelenţă, copturi antropomorfe. În sudul Ţării, formele antropomorfe din aluat, asemănătoare cifrei opt, nu erau coapte, ci uscate şi fierte în apa în care se adăugau zahăr şi miez de nucă. Măcinicii pot fi şi în formă de albină, pasăre sau colac (cerc). Măcinicii (în număr de 40, 44 sau mai mulţi) sunt sfinţiţi la biserică şi împărţiţi, uneori cu o lumânare aprinsă şi un pahar de vin, spre pomenirea strămoşilor.
* Preziceri meteo 
Fiind zi de început de anotimp şi an (agrar), în 9 martie se făceau previziuni privind anotimpul şi roadele: îngheţarea pământului spre ziuă însemne că toamna va fi târzie şi fără brume. „Cum va fi timpul în ziua de Măcinici, aşa va fi toată primăvara”.
* Beţia rituală
Având credinţa că începerea lucrului la An Nou atrage după sine belşugul, în ziua de 9 martie era recunoscută de tradiţie pentru „scoaterea plugului”, simbol al anului agrar ce începea. Tot acum se făceau înţelegeri între gospodari (tovărăşie, sâmbrie) pentru a se ajuta la plug. Tot acum este atestată şi beţia rituală, tradiţia populară susţinând că este bine să bei în această zi 40 sau 44 de pahare cu vin, transformate, în unele zone, în tot atâtea pahare cu ţuică.
  •  daca in jumatate de tara ninge cu fulgi mari asta inseamna ca pt noi n-o sa mai vina vara niciodata??? 
  • this is awful:((habar n-aveam ca pot arata si altfel decat in forma de 8, dar cei copti sunt cu siguranta preferatii mei.
  • Iar treaba cu bautura cred ca depinde de zona... in principiu eu stiu ca poti sa bei ce vrei, 44 de pahare cu alcool sa fie:) 
  • La multi ani la toti barbatii din lumea asta, mai ales acelora pe care ii cunosc si ii iubesc:)
De aici cu completarile mele:)

Niciun comentariu: