miercuri, martie 31

legenda iepurasului de Paste!

Tradiţia iepuraşului de Paste este un ritual păgân, care nu are nicio legătură cu sărbătoarea Morţii şi Învierii lui Iisus Hristos. In realitate, iepuraşul reprezinta simbolul fertilităţii şi al naturii care se trezeşte la viata odată cu venirea primăverii.
Legenda iepuraşului, ca un simbol al Pastelui a fost pentru prima data menţionată în Germania, avându-şi originea probabil în tradiţia populara precreştină. Primii care au făcut dulciuri în forma de iepuraşi au fost germanii, iar primele astfel de dulciuri inventate erau făcute din coca şi zahar.
Ca şi Mos Crăciun, si iepuraşul de Paste, sau “Oschter Haws” cum mai este numit, este aşteptat de copiii de toate vârstele cu mare bucurie şi emoţie, fiind considerat una dintre marile plăceri ale copilăriei. Se spune ca dacă copiii au fost cuminţi de-a lungul anului, iepuraşul darnic le va aduce în ziua de Paste oua de ciocolata, iepuraşi de ciocolata şi multe alte dulciuri numai de el făcute.
Tradiţia spune ca cei mici trebuie sa construiască un cuib sau un coşuleţ într-un loc ferit de privirile celor mari undeva în casa sau în gradina, în care iepuraşul sa depună darurile bine-meritate de către copiii cuminţi.
Unele povesti amintesc ca sărbătoarea Pastelui  şi-a luat numele de la zeiţa Anglo- Saxona Eostre, care avea ca animal de companie un iepure. Este impresionant, dar acest iepuraş al zeiţei Eostre a făcut primul ou colorat. Pornind de la aceasta legenda, americanii au inventat jocul “ascunsului ouălor” şi “vânătoarea de oua”.
Fiecare popor are o alta viziune referitor la iepuraş, dar pana la urma el este doar un mit care nu trebuie uitat, mai ales de către copii.
In zilele noastre, simbolul iepuraşului a fost întinat, transformându-se într-un lucru comercial, aproape într-o industrie. In apropierea sărbătorilor Pascale, magazinele sunt pline pana la refuz de iepuraşi de plus şi de jucărie, de ciocolata şi diferite dulciuri în forma de iepuraş, care se vând ca pe banda rulanta.

Niciun comentariu: